Es va publicar en data 30 de setembre de 2021 una ordre ministerial relacionada amb els anomenats PRTR, Plans de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquesta ordre ministerial és una veritable revolució a l’anquilosada Administració Espanyola.
L’ordre ministerial conté una breu exposició, 13 articles, i Dt1, DD1, DF1,2 y 3.
Són tan importants els articles com, en especial, els annexos, des de l’annex 1 amb un complet glossari de termes, com els annexos II, III i IV amb uns models de declaració molt importants, i bàsics per als PRTR. És a dir, per als 69.000 milions que rebrem dels Fons New Generation, i de tots els diners que vinguin de la Unió Europea, a partir d’aquest moment. I es que no es queda aquí, afecta a tots els diners que es gestionin o reparteixin per qualsevol administració pública.
L’ordre desenvolupa i té molt present el Reial Decret-Llei 36/2020, i també allò que estableix el Reglament (UE) 2021/241, de 12 de febrer, del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.
L’estructura de l’ordre ministerial, com ja ho era la del Reial Decret, configura l’anomenat circuit, o cicle del frau, amb les conegudes mesures preventives, de seguiment i de detecció o identificació, per acabar amb les mesures de control i, si escau, de correcció.
La realitat és que es crea un «compliance públic», molt semblant al de totes les institucions anglosaxones que desenvolupen un sistema d’integritat pública que reforça la política de prevenció i lluita contra el frau, la corrupció i els conflictes d’interessos. Abans prevenció que vergonya als jutjats.
L’Ordre Ministerial imposa pautes a les administracions, en aquest cas a les executores de projectes d’inversió per als fons europeus, per evitar problemes en la gestió de tals recursos. Però no només a les institucions públiques, sinó també a qualsevol privat que pugui ser beneficiari d’aquests fons.
A vegades una acció ciutadana que busca l’ètica pública té èxit. És el cas de la Directiva de protecció dels denunciants de Corrupció i tota la que ha nascut sota la seva inèrcia. I hem de felicitar-nos que tot comencés a Catalunya, liderat per ASPERTIC, sota la coordinació de l’advocat especialista en la Unió Europea Josep Jover.
Abans de tancar 2021, totes les institucions públiques i gairebé totes les empreses, fins i tot les més petites, hauran de tenir busties de denúncies gestionades independentment i disposar de plans anticorrupció, permetent que les denúncies es gestionin, a més, anònimament .
Els canals de denúncies ja eren obligatoris des de 2019, però per raons de la COVID, s’han perdut dos anys d’implementació.
Però ara, la Unió Europea s’ha posat les piles i diu que cap institució o empresa rebrà un euro dels 69.000 milions d’euros dels fons New Generation, si no compleix les mesures anticorrupció i de bústies de denúncia.
Canals de denúncia que, per cert, han d’incorporar els de denúncies de vulneració d’igualtat, que per força han de tenir ja totes les empreses.
L’equip que tira endavant l’acció de Lobby per aconseguir les Directives 2019/1024 d’accés a la Informació Pública i 2019/1937 de protecció de Denúncies d’interessos de la Unió Europea, agraeix el suport rebut per part de tota la societat civil, sense la qual aquesta revolució normativa no hagués sigut possible.
A continuació un breu anàlisi de l’ordre ministerial realitzat per Fruitós Richarte, ex magistrat i auditor de compliance penal.
I, finalment podem veure desgranats (en castellà) els diferents components dels PRTR:
Components:
-Componente 3: Transformación ambiental y digital del sistema agroalimentario y pesquero.
-Componente 4: Ecosistemas y biodiversidad.
-Componente 5: Espacio litoral y recursos hídricos
-Componente 6: Movilidad sostenible (larga distancia)
-Componente 7: Despliegue e integración de energías renovables
-Componente 9: Hidrógeno renovable.
-Componente 10: Transición justa.
-Componente 11: Modernización de las administraciones públicas.
-Componente 12: Política industrial.
-Componente 13: Impulso a la PYME
-Componente 14: Plan de modernización y competitividad del sector turístico
-Componente 15: Conectividad digital, impulso de la ciberseguridad y despliegue del 5G
-Componente 16: Estrategia nacional de Inteligencia Artificial.
-Componente 18: Renovación y ampliación de las capacidades del Sistema Nacional de Salud.
-Componente 19: Plan Nacional de Competencias Digitales (Digital Skills)
-Componente 20: Plan estratégico de impulso de la Formación Profesional.
-Componente 24: Revalorización de la industria cultural.
-Componente 25: España, Hub audiovisual de Europa.
-Componente 26: Plan de fomento del sector del deporte.
-Componente 27: Medidas y actuaciones de prevención y lucha contra el fraude fiscal.
-Componente 28: Adaptación del sistema impositivo a la realidad del siglo XXI.
0 comentaris